Våra vanligaste krukväxter hemma

Våra vanligaste krukväxter hemma

Må det vara en svärmorstunga, eller kanske faller murgröna alternativt söta elefantöron bättre i smaken. För vissa är allt grönt en växt, bara det gör luften bättre och inte kräver mycket uppmärksamhet. Det är ofta så kaktusen hamnar högt på önskelistan, speciellt om orkidén aldrig nöjer sig med sin plats och vägrar blomma ut. Precis som med allt annat går det även trender i våra växter som noga väljs ut som en del av inredningen.

Trender

Pelargonen, särskilt om den är rosa ,står stadigt kvar som en populär blomma. Bonsai har tappat toppligan på senare tid och kaktusar är coola om de är riktigt stora, men då får köparen också räkna med att det kommer kosta. Även o det inte är en tulpanhysteri så finns det aktioner, till och med på växter. Våra krukväxter blir viktigare och fler köper sorter som de verkligen tycker om eller som är trendiga.

Svärmorstunga med sina starka spetsiga blad är snygg att ha i ett hörn, den tål både sol och skugga och bryr sig inte så mycket om placeringen. Det är en växt som med fördel går att ha i sovrummet eftersom den är en sann luftrenare, och kanske är den växten det enda i svärmorsväg som känns okej just i ett sovrum.

Murgrönan gör sig alltid vacker mot fasaden ute, speciellt om den får klättra mot en stenvägg. Även hemma är den dekorativ och fin att se på. Murgröna gillar fukt och köket blir därför en given plats för växten, gärna när den får stå och hänga ner från en trähylla.

Något som ser riktigt snyggt ut i en stor kruka är växten Alovera. Med stilrena spetsar och enkla taggar ser den extra bra ut på fönsterbrädan. Gelén som kommer ur den är speciell och kan bland annat lindra brännskador.

Kantdracena med sin smala och höga stam som har många smala blad, råder det delade meningar om. För somliga står den bara där för att kanske dölja barnkladd på väggen, eller så har den inhandlats för att stora krukväxter ses som snygga. För många är också kantdracena starkt förknippat med jobb och kontorsmiljö eftersom den växten passar bra där som eventuell avskärmare. För den som vill ha större blad är monstera den givna växten som på senare tid även har börjat bli populär som tavla.

För dig med allergi

Det finns en hel del allergivänliga blommor för den som inte tål starka lukter som exempelvis hyacint och liljekonvalj utsöndrar. Rätt val av växter är av yttersta vikt för att personer med allergiska besvär inte ska lida av nästäppa och kliande ögon. För dem som har astma kan starka dofter som blomman eventuellt utsöndrar ge upphov till svårare andning och i värsta fall försämra astman ytterligare. Blommor som allergiker ofta tål är bland annat bergpalm, hibiskus, svärmorstuga, monstera och många fler. Det härliga med växter är att det alltid finns något för alla situationer och smaker.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante