Inreda trädgården

Inreda trädgården

Om man har en trädgård kan det vara roligt att smycka den med allehanda trädgårdstillbehör. Blommor är en sak som hör trädgården till och det finns i stort sett inte en enda trädgård som är helt utan blommor. Men vad bör man tänka på när det gäller att välja blommor till trädgården och vad finns det för olika planteringsalternativ?

Köpa trädgårdstillbehör

För att man ska kunna sköta om sin trädgård krävs det en hel del olika redskap. Hos till exempel sajten Kellfri.se kan man köpa flera olika planteringslådor, spadar, krattor och annat som behövs för att hålla trädgården i schack. Om man har en större gård kanske man också behöver en fyrhjuling samt passande vagnar till den för att kunna transportera saker och ting. Det kan underlätta en hel del och dessutom slipper man slita ut sig genom att bära tunga vattenkannor, jordsäckar med mera.

Bygga planteringslådor

I många äldre trädgårdar är rabatterna anlagda i marknivå. Det betyder att man måste ligga på knä för att kunna rensa dem. Det tar tid och är dessutom jobbigt för kroppen. Sitter man på en stol når man helt enkelt inte att rensa och med en räfsa eller liknande får man inte bort allt ogräs och framför allt inte dess rötter. Det kan då vara en god idé att ta upp de växter man vill behålla och dem sätter man sedan i större planteringslådor. En planteringslåda kan man bygga på egen hand. Det krävs brädor, lite markduk och så jord att fylla lådan med. Då får man upp blommor och andra växter i en bekväm arbetshöjd och det blir dessutom enkelt att hålla rent från ogräs.

Att välja blommor

När man ska inreda sin trädgård gäller det att man tänker till kring vilka blommor man vill ha där. Ibland vill man bara plantera blommor som vissnar ner efter sommaren, för att sedan plantera nytt året efter. Ett annat alternativ är att plantera sådant som återkommer säsong efter säsong utan att man behöver bry sig speciellt mycket. De blommorna kallas för perenna arter. Det kan också vara klokt att plantera på ett sådant sätt att rabatten eller lådan blommar under en stor del av året. Genom att blanda olika lökar med frön och annat kan man få blommorna att komma upp under både vår, sommar och höst. Det ger extra färg i trädgården även under årets lite mer gråa säsonger.

Blommor som går att äta

Om man också vill ha annan nytta än att trädgården bara ska se fin ut kan man välja att odla blommor som går att äta. Ett exempel på det här är krasse. Där kan både blomman och den späda plantan ätas. Även violer kan ätas, liksom penséer.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante