Orkidéer

Orkidéer

Dessa vackra orkidéer som alltid ser så fina ut när de syns från någon annans fönster eller i blomsteraffären. Orkidén är verkligen en speciell blomma, de kan vara i flera olika färger och former, växa både som vilda och vara för hemmabruk. Om orkidén gillar sin plats kommer den blomma för fullt, om inte kan det dröja år innan den slutar envisas. Blomman kanske känns kinkig vid ett första ögonkast men för den som lyckas är det värt alla besvär.

Väldens största växtfamilj

Orkidén har över 25000 olika arter och har under alla tider fascinerat dem som har stött på den, särskilt i vilt tillstånd. Det har gjorts många dokumentärer om den men även filmer. Orkidéer växer främst i tropiska områden såsom i Asien och norra Australien. Orkidén som har flera olika former kan behålla sin blomma upp till 2 månader, men samtidigt ta väldigt lång tid på sig att blomma upp igen om den väl har tappat blomman. För många som inte ger upp blir orkidén så småningom en hobby, och det finns många som samlar på olika sorter och färger. Det blir en utmaning att få dem att må bra och fortsätta blomma och för den som lyckas skänker detta glädje.

Vad vore hemmet utan en orkidé

Orkidéer kan även användas som snittblomma i olika blomarrangemang där den kan göra sig mäktig, men är vanligast att ha i kruka hemma. Den vanligaste sorten som brukar vara rosa, vit eller lila heter phalaenopsis det är de flestas första brudorkidé. Många säger att orkidéer numera inte ska vara så svårskötta. Bara den inte vattnas för ofta i jordad form och får stå i ett ljust fönster kan vem som helst lyckas säger experterna. Många andra som försökt flertalet gånger påstår också motsatsen och tröttnar på att lyckas få den att trivas.

Ett knep att ta till om orkidén vägrar blomma är att tömma den på all jord och sätta dem i en vas med vatten, precis som med sticklingar bildas nya rötter och med lite tålamod kan det komma nya skott, som tillslut resulterar i en vacker blomma. Under sommartid kan orkidén dessutom ställas ute, det har visat sig att olika dag och nattemperatur gynnar blombildningen positivt. Kanske är det dags att ställa ut orkidén bredvid medelhavsväxter som fikon, citron och oliver. Med andra ord ser det ut som att orkidén är här för att stanna även utomhus i Sverige.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante