Palettblad och elefantöron

Palettblad och elefantöron

Den senaste trenden för att få ett trivsamt hem vad gäller växter, är elefantöron och palletblad som dyker upp överallt i alla möjliga färger. Det har tom blivit populärt att sälja dem via loppis och på nätet av privatpersoner, eftersom efterfrågan är så hög. Gemensamt för dessa två blommor som ser väldigt olika ut, är att de är väldigt fina att titta på samt väldigt lätta att ta sticklingar från. Odla vidare för eget bruk, gläd någon på jobbet eller varför inte ta en blomrunda med dina nära och kära.

Elefantöron

Denna växt är för många den ultimata växten. Den är både stilren och söt och passar snyggt i olika krukor. Den är lätt att sköta, klarar av uttorkning och dessutom förökar den sig av sig självt, och på så sätt bildar nya blommor som kan planteras ut i flera krukor.

Placeringen på elefantöron ska vara ljust och gärna i en stor kruka. Ju större krukan är desto fler nya skott kommer det ut. Om den får stå i en lite mindre kruka kan den växa till sig ordentligt och bli över 50 cm hög.

Palettblad

Med sina intensiva toner har palletbladsblomman blivit alla hems nya favorit. Den var vanlig under 70-talet men hamnade senare i glömska och har nu åter fått liv. Palettblomman har nu en renässans och är för att stanna lång tid. Den kommer ursprungligen från Indonesien och har snabbt spridit sig världen över. Den trivs i soligt läge och kan i under sommaren även vara utomhus. Den gör sig snygg som en häck eller i kombination med murgröna.

De fina färgerna syns extra mycket när den får stå vid solen, och ju mer ljus den får desto mer pigment utsöndrar den. Olika toner av lila, purpur och grönt gör den speciell och mycket vacker att se på. Den växer snabbt och kan bli riktigt stor både i längd och bredd. Det härliga med palettblad är att den är ortoligt lätt att sköta och ta sticklingar ifrån, vilket gör att vi kan gardera oss och testa olika blandningar. Den klarar sig länge i vatten utan jord och kan även användas som dekoration i enstaka små vaser som kan ställas ut på stringhyllor, på köksfläkten eller varför inte som en snygg detalj i badrummet.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante