Nejlika

Nejlika

Nejlikan som kommer från norra halvklotet är en välkänd och omtyckt blomma i många färger. Nejlkan har många egenskaper och vid sidan av att vara en bukett, eller ett vackert tillskott i ett större arrangemang, förknippas den också som apelsindekoration så kallade pomander när det är jul. När nejlikan är torkad ger den många hälsofördelar och används då som kryddnejlika i matlagning eller varma drycker.

Nejlikans många ansikten

Nejlikan har gått upp och ned i popularitet, under antiken och romarriket användes blomman som dekoration i segerkransar. Under 70-talet var det vanligt att ha en nejlika i kavajens bröstficka när det var dags att gå på date. I våra dagar är nejlikan en blomma som oftast finns i blandbuketter, den är åter populär eftersom den både är billig och tålig.

Det fantastiska med nejlikan är att den också har många nyttiga egenskaper. När den är torkad och används som kryddnejlika doftar den på ett speceillt sätt. Det går utmärkt att ha ett par nejlikor i en varm kopp te för att lindra orolig mage och illamående. När förkylningssäsongen är på gång fungerar det bra att använda nejlika som slemlösande, när infektionen främst sätter sig i luftvägarna med ofta tillhörande besvärlig hosta.

Nejlikan kan även påverka oss positivt psykiskt eftersom kryddan lindrar oro och även kan minska smärta beroende på hur den används.

För den som lär sig att torka nejlika själv finns det alltså flera användningsområden, en vacker blomma att se på som ökar vårt välbefinnande och som sedan ger flera hälsofördelar. Vad med kan det krävas av en blomma?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante