Tulpaner

Tulpaner

Tulpaner, dessa härliga blommor har en lång historia, vi ser dem ofta som vårinredning, men en gång i tiden var tulpaner en ovärderlig handelsvara som till och med orsakade börskrasch på grund av den rådande tulpanhysterin som rådde under 1600-talet. Tulpanen finns idag i många olika sorter och färger och är alltid en återkommande detalj i såväl konsten som trädgården.

Allt började med en lök

Tulpanen har sitt ursprung i Centralamerika, men fick stor spridning när Osmanska riket älskade tulpanen både som växt och konstdetalj och under 1600-talet därför gjorde tulpanen till hovblomma. Med politiska diplomatiska förbindelser hamnade löken i Holland och skapade där en sann tulpanhysteri. Blomman förädlades till alla möjliga former och färger och vissa sorter blev näst intill ovärderliga. Alla ville ha dessa blommor, ett tag kunde en tulpanlök kosta lika mycket som ett hus. Efter att tulpanen blivit en gigantisk bubbla sprack den, mycket på grund av konflikter mellan botaniker och florister, maktskiftningar mellan regenter som hade olika intressen, samt också för att tulpanen till slut blev så dyr att ingen hade råd att köpa den.

I Sverige


I Sverige är tulpanen bland de absoluta favoriterna. Tulpanen har till och med en egen dag – den 15 januari, och säsongen pågår ända fram till påsk. Att den nu är så billig, lättillgänglig att handla samt ganska tålig gör den extra praktisk. Under denna säsong handlar vi över 100 miljoner tulpaner, det finns hela 7000 olika sorter att välja bland. Även när det kommer till tulpaner finns det budskap i färgerna, och precis som den röda rosen betyder den röda tulpanen kärlek, men till skillnad från den gula rosens vänskap står den gula tulpanen ibland för hopplös kärlek, och det kanske är just det kärleken egentligen faktiskt är.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante