Rosor

Rosor

Våra älskade vackra rosor. De har funnits sedan urminnes tider och är ett måste i varje trädgård, såväl privat som offentlig. Rosor är något som älskas världen över och de många olika färgerna och varianterna gör den omåttligt populär. Rosor är den blomma som alltid kommer leda toppen av den romantiska blomligan med sin vackra form, färg och även doft.

Rosorna i historien och våra liv

Spår av förädlade rosor har hittats i dåtida Persien för mer än 4000 år sedan, som senare har odlats vidare i Kinesiska trädgårdar. När den kom till Europa under medeltiden gjordes många vackra trädgårdar för kungligheterna med olika rosenbuketter, som än idag går att beskådas via offentliga besök. Den är dock äldre än så, den äldsta rosen som har hittats i form av en fossil är hela 35 miljoner år gammal. Rosor förekommer nästan överallt i världen och det finns närmare 8000 sorter. Både buskar och klätterrosor kan blomma från maj ända in till oktober, och kan fortsätta att göra det under en hel livstid med rätt förutsättningar. Många av rosorna är doftfria men det finns även en hel del rosor som doftar gudomligt gott, som bland annat används i marmelad eller parfym.

I våra liv är rosor förutom som brudbärande buketter och trädgårdens favorit, också ett välkänt koncept i stadsplaneringen. Nyponrosorna är något som finns i de flesta parker eller längs med vägrenen. Rosorna brukar delas in i tre kategorier som består av klätterrosor, buskrosor och rabattrosor och planteras där de bäst kommer till sin rätt. Klätterrosen Maria Lisa som är helt taggfri är ett exempel på en populär sort som pryder många väggar i olika familjehem.

Skydda rosorna

Ibland kan rosorna bli sjuka, det är vanligt att de ibland angrips av bladlöss. Det kan enkelt åtgärdas med en vatten och såpa-blandning som sprutas på rosorna och bladen, något som inte skadar busken men som bladlusen inte står ut med. Om rosornas blad har fått vita fläckar är den angripen av mjölsvamp, om fläckarna är svarta är det svartfläcksjuka som gör att bladen ramlar av. Dessa två vanliga sjukdomar behöver sprayas med kemiska medel för att få bort skadeangreppet.

Rosor är också något som lockar rådjuren som gärna vill äta upp de saftiga knopparna. Det har visar sig att rådjur inte uppskattar fårullslukt och det har därför framställts en finns sprej som innehåller den doften. Lösningen sprejas på rosorna och håller dessa sabotage benägna djur borta.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante