Blommor på film

Blommor på film

Det finns en hel del filmer där blommor förekommer på olika sätt, antingen som en del av en välplanerad scendekoration eller för att förstärka huvudrollsinnehavarens karaktär. Ibland spelar blommor en central roll i en vacker scen eller står för något som är symboliskt viktigt. Överlag betyder blommor något positivt eftersom de förknippas med kärleksgåvor eller undersköna naturmiljöer. Det finns naturligtvis också blommor som förekommer i thrillers eller rysare där de används i intrikata giftmord för att undgå upptäckt. Den vackra hortensian innehåller till exempel cyanid som i tillräcklig mängd leder till döden.

The Poison Rose

Den amerikanska filmen The Poison Rose från 2019 är ett exempel på en thriller där titeln är en metafor för något centralt i själva handlingen. Den röda rosen är en blomma som ofta förknippas med kärlek och något som kommer från hjärtat. Här är det dock tvärtom. John Travolta spelar polisen Carson Phillips som blir inblandad i ett fall som handlar om en försvunnen person. Ledtrådarna leder till några olösta mordfall. Det hela visar sig dock vara betydligt mer komplicerat. Grundvattnet har blivit förgiftat vilket sätter igång en oväntad dominoeffekt som förmörkar förövarnas hjärtan. Filmen hade kunnat marknadsföras med en vattenflaska med passande tryck, i form av en ros.

Broken Flowers

Bill Murray spelar huvudrollen som kvinnotjusaren Don Johnston i filmen Broken Flowers från 2005. Återigen spelar titeln en viktig roll för budskapet, men här förekommer även ett subtilt färgschema som härrör från en viktig blombukett som binds hos en florist i filmen. I filmens inledning får Bill nämligen ett anonymt brev som talar om att han har en okänd son som är på väg att söka upp honom. Bill bestämmer sig för att försöka hitta kvinnan som han har fått barn med. Detta betyder att han måste hitta alla kvinnor vars hjärtan han har krossat genom åren. Blombukettens färger återfinns i inredning och kläder hos de kvinnor han besöker.

Flowers in the Attic

Filmen Flowers in the Attic från 1987 bygger på en bok med samma namn. I den svenska översättningen fick filmen namnet Blomblad för vinden. 2014 kom en nyare version av denna sorgliga historia. Blommorna på vinden är nämligen fyra små barn som har hamnat i svårigheter när deras pappa oväntat gick bort. Mamman Corinne som spelas av Heather Graham var en förrymd rikemansdotter som hade brutit med sina föräldrar för kärlekens skull. Nu har hon ingenstans att ta vägen utan måste flytta tillbaka till godset Foxworth Hall, men hon kan inte nämna för sin far att hon har barn. Barnens kallhamrade mormor Olivia stänger in dem i ett litet rum på vinden där de bitvis får svälta och är helt utlämnade åt sitt öde. Frågan är om de lyckas fly innan mor och dotter gör sig av med dem?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante